Yöresel Yemeklerimiz
MARMARA BÖLGESİ YEMEKLERİ
DÜĞÜN ÇORBASI
Yapılacak miktara göre, yoğurt, su, un çırpılır. Ocaktaki et suyu alındığı zaman salınır, karıştırılır. Sonra içine pişmiş kuşbaşı et atılır. Piştikten sonra indirilir. Üstüne domates salçası ile tereyağı kızdırılıp dökülür.
ETLİ ERİK YEMEĞİ
Malzeme:
500 gr. Erik, 200 gr. Parça et, 1 baş soğan, 2 çorba kaşığı katı yağ.
Yapılışı:
Erikler tatlı ve bardak eriği cinsindendir. İncecik doğranmış soğan yağda kavrulur. Üzerine parça etler ilave edilerek pişirilir. Piştikten sonra çekirdekleri çıkarılmış erikler içine atılır. Biraz da böyle pişirilerek indirilir. Soğan konmadan da yapılabilir.
DAĞAR KEBABI
Malzeme:
1 kg. Orta yağlı koyun eti, 6-7 baş soğan, 1 baş sarımsak, 250 gr. Patates, 2 kaşık salça, 150 gr. Yağ, Bir miktar tuz, karabiber, baharat.
Yapılışı:
Etler yıkanıp bir kap içerisine konur. Diğer tarafta arpacık soğanlar soyulur sarımsaklar diş diş ayrılır , patatesler de soyularak üç dört parçaya bölünür. Üzerine salça , tuz ve baharat konur , harman edilir hazırlanmış dağar (ömlek) içine konup üzerine basacak kadar su konur.
Ağzı kalın bir kağıtla kapatılarak bağlanıp fırına verilir. Uzun zaman fırında kaldıktan sonra alınır ve servis tabağına boşaltılıp servis edilir.
CİĞER PİLAVI
Malzeme:
2 su bardağı Pirinç, 250 gr. Ciğer, tuz, 3 çorba kaşığı tereyağı, su.
Yapılışı:
Ciğer haşlanıp gayet ince doğranır, kavrulur. Su ilave edilerek ölçü ile yıkanmış pirinç ve tuz konarak pişirilir. Üzerine tereyağı haşlanır. Sıcak yenir. Bir ölçü pirince iki ölçü su konur.
PİDELİ KEBAP
Hususi olarak yapılan pideler tereyağda kızartılır. Döner kebap veya kuşbaşı kavrulmuş etler üzerine konur, tereyağla yağlanır. İstenirse yoğurtlanıp yenir. Ramazan yemeklerinin başında gelir.
KADI BOĞAN
Malzeme:
500 gr. Tereyağı, Un, Şeker Şerbeti (Revağa),
Yapılışı:
Yarım kilo tuzsuz tereyağı unla karılır (yağ eritilmemiştir).Unun karar konup konmadığını anlamak için bir parça koparılıp maşa üzerinde ateşe konulur. Yayılırsa unu az demektir. Karar olunca kurabiye gibi fırına sürülüp pişirilir, sonra reveğe atılır.
LOKMA TATLISI
Malzeme:
500 gr. Un, tuz, 1 su bardağı zeytinyağı, 1 kg. Şeker şerbeti
Yapılışı:
Cıvık şekilde mayalı hamur yapılarak bu hamurun mayası geldikten sonra kaşıkla küçük kızgın yağda pişirilir. Pişen bu lokmalar revak içine atılacak (koyu surup içine)Lokmalar tatlıyı alıncaya kadar bırakılır , sonra tabaklara alınıp yenir. Ekseriya düğün ve kandillerde yapılır.
EGE BÖLGESİ YEMEKLERİ
MİYANE ÇORBASI
Malzeme:
3 çorba kaşığı sade yağ, 2 su bardağı un, su.
Yapılışı:
Sade yağı kızdırılarak içine un katılır. Karıştırılarak kavrulur. Az peMbeleşince üzerine sıcak su karıştıra karıştıra dökülür. Bir taşım kaynayınca indirilir.
TOP TARHANA
Bir tencereye et, biraz tuz, mevsimine göre iki üç kuru veya taze biber ve böğrülce, su, tarhana konup 2 -2.5 saat kaynatılır. Eti pişince diğerleri de pişmiş demektir. İndirilir, ılık olarak yenir.
KARMA KATMA
Malzeme:
1 kg. Patlıcan, 3 kaşık katı yağ, 3 baş soğan, 3 kaşık salça, 3 adet domates, tuz, bulgur.
Yapılışı:
Patlıcanlar soyularak doğranır, bir tencerede yağla soğan kavrulur, domates ilave edilerek de kavrulur , üzerine doğranmış patlıcanlar konur. Tuz ve az su ilavesiyle kaynatılır. Biraz kaynadıktan sonra su ve biraza bulgur ilave edilir. Bir iki taşım daha kaynatılır ve indirilir.
ET KÖFTESİ
Malzeme:
750 gr. Koyun kıyması, 2 Adet soğan (rendelenmiş), 100 gr. Ekmek içi, 2 adet yumurta, 1 çorba kaşığı karabiber, tuz, 4 çorba kaşığı tereyağı veya sıvıyağ, 1 su bardağı un
.Yapılışı:
Kıyma, soğan, ekmek içi, karabiber, tuz, yumurta katılarak hep beraber yoğurulur, sonra hamur küçük yassı köftecikler haline getirilir. Una bulandıktan sonra kızdırlmış yağda kızartılır.
SURA
Kuzunun kaburga kısmı alınır. Kemikle et arasına (pirinç, üzüm, ince doğranmış ciğer, karabiberden mütekkil ) iç doldurulur. Dikilir. Büyükçe bir tencere içinde suda haşlanır. Kaynarken şişle birkaç yerinden patlamaması için delinir. eti pişince içte pişmiş demektir. Çıkarılır. Suyu süzüldükten sonra yağda kızartılır. Tencerede ki suyu et suyu olarak kullanılır.
KULAK AŞI
Hamur açılır, 4 köşe küçük kesilir, içine peynir veya kıyma konur. Muskalama kapatılır. Kaynar suda pişirilir. Üstüne yağ dökülür. Yoğurt da katıldığı olur.
BAL KAYMAK
Birkaç gömeçli bal , bir kat kaymak 5-6 kat döşenir. Hafif ateşte pişirilir. Sonra baklava gibi kesilir , yenir.
KALBURABASTI (KALBUR TATLISI)
Malzeme:
1 kg. Un, 300 gr. Yağ, 2 bardak küllü su, 1.5 kg. Şeker, bir miktar soda.
Yapılışı:
Önce un hamur tahtası elenerek ortası açılır. Diğer tarafta yağ kızdırılarak ortası açılmış unun içine dökülür. Kaşıkla iyice halledilir. Küllü su ve soda ilavesiyle yoğrulduktan sonra ceviz büyüklüğünde parçalara ayrılır, kalbur üzerinde şekil verilerek hafif yağlanmış tepsiye dizilir. Orta hararette fırında piştikten sonra soğumaya bırakılır. Kızgın şerbet üzerine gezdirildikten sonra ağzı kapatılır. Hamur iyice tatlıyı içine alınca servis yapılır.
GÜNEYDOĞUANADOLU BÖLGESİ YEMEKLERİ
SÜVEYDİZ
Malzeme:
½ kg. Kemikli et, 2 avuç nohut, 3 tane karabiber, tuz, 1 kg. Taze soğan, 250 gr. Taze sarmısak, 1,5 kg. Tatlı yoğurt, 2 yumurta
Yapılışı :
½ kg. Kemikli et (budundan olursa daha iyi olur), 2 avuç nohut (nohudun bol oluşu makbul) iyice yıkanır , tencereye konur. üzerine su ilave edilir. Birkaç tane halinde karabiber ve tuz atılır , ateşin üzerine konur. Et pişe dururken bir kilo taze soğan iyice soyulur. Yine taze sarmısak (250 gr.)aynı şekilde hazırlanır. Et pişmeye yaklaşınca soğanla sarmısak ilave edilir. Bunlar pişinceye kadar kaynatılır. Sarmısakla soğan piştikten sonra tencere ateşten alınır.
1-1,5 kg. Yağlı ve tatlı yoğurt bir kaba konarak ateş üzerinde karıştırılarak kaynatılır.Yoğurt mütecaniz değilse veya inek yoğurdu ise piştiği zaman büsbütün değişikliğe uğramaması için ateşe konmazdan önce yoğurdun miktarına göre 1-2 yumurta ilave edilir , iyice yoğurtla karıştırıldıktan sonra ateşe konur. Bu muameleden sonra yoğurt tenceredeki yemeğin üstüne ilave edilir. Bir taşım daha kaynatılarak indirilir.
Pirinç pilavı ile beraber servis yapılır.Ancak bu yemeğin yeniş tarzı da biraz farklıdır. Diğer sebze yemeklerinde olduğu gibi evvela başlı başına şuveydiz sonra pilav yenmez. Pilav ayrı kaba şüveydiz ayrı kaba alınır. Pilav tabağının öne isabet eden kısmında pilava karıştırıldıktan sonra kaşıkla ağza götürülür.
Gaziantep'te sebze yemekleri katılık ve cıvıklık bakımından iki çeşittir. Birisi tava yani az sulu , diğeri çorba cıvıklığındadır. Bunlar ekseriyetle yukarıda tarif edildiği şekilde yenir. Yani pilavla servis yapılır. Tavalar sadece ekmekle de yenir. Fakat umumiyetle bunların da yanında pilav (bulgur veya pirinç daha ziyade salçasız düz pilav) tercih edilir.
ÇİĞ KÖFTE
Malzeme:
250 gr. bulgur, 500 gr. eEt, 2 adet soğan, 250 gr.domates, maydanoz, yeşil biber, limon.
Yapılışı:
Yağsız koyun veya taze dana eti tuzlandıktan sonra iyice dövülür. Ayrıca bir kaba orta incelikte bulgur konur , dövülmüş etle karıştırılır. Gene ayrı bir kap içerisine soğan , domates ,maydanoz , biber küçük küçük doğranır. Bulgurla etin içerisine karıştırılır ; biraz da tuz ve biber salçası ilave edilir sonra hepsi beraber yoğrulur; avuç içerisinde sıkılarak tabağa dizilir. Önce hazırlanan salatası ile beraber yenir.
Salatası:
Bol miktarda taze ve kuru soğan doğrandıktan sonra tuzla oğularak acısı çıkartılır.Soğan üzerine tuz , biber salçası , sumak ekşisi ilave edilir.Sumak ekşisi bulunmadığı takdirde limon kullanılır.
MELEFAN
Yemeklerin başında Nevraşik denen unun hamurunun içine bulgur ve soğan konarak köfte yapılır.
Bir de Kitelet denen bulgurun içine et ve soğan konarak köfte yapılır.
ORMAN KEBABI
Malzeme :
1 kg. Koyun eti, 250 gr. Yoğurt, Tuz , Sarmısak,
Yapılışı
Kuşbaşı etler büyükçe bir tencerede pişirilir.Et suyunu salmaya başlayınca ateş kısılır.Zaman zaman karıştırılarak etlerin dibi cızırdayıncaya kadar kavrulur , sonra tuz atılır , 15- 20 dakika daha kavrulur.Daha sonra sarmısaklı yoğurt dökülerek yenir.
SALATA (Siirt)
Malzeme:
2 Adet Domates, 1 Baş soğan, 5 Adet taze yeşil biber, tuz.
Yapılışı:
Birkaç domatesle birkaç baş soğan ve bir miktar taze biber doğranır.Tuz ilave edilir.Başka birşey konmaz , karıştırılır.
NURİYE TATLISI
Malzeme:
15 yumurta (15 ak , 1 sarı ile beraber), 2 kg. Un, 1 tatlı kaşığı tuz, 500gr. Sade yağ, 1 bardak soğuk su, 2.5 kg. Şeker
Yapılışı:
2 kg. Un hamur tahtasına elenir. Ortası açılır , içine 15 yumurta akı ve 1 yumurta sarısı , 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 bardak soğuk su ile karıştırılarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapılır. Hazırlanan hamur 16 parçaya ayrılıp nemli bez altında yarım saat dinlendirilir. Her parça ayrı ayrı nişasta serpilmiş tahtalar üzerinde yufka halinde açılır. Sonra yağlanarak yağlanmış tepsiye yerleştirilir. Dörder yufka ara ile bir sıra ağrıtılmış ve makineden geçirilmiş badem serpilir.16 yufka tamamlandıktan sonra orta hararetli fırında pembe renkte pişirilir. Fırından çıkarılan tatlı tepsinin içinde küçülür. Böylece orta hararetli ateş üzerine konur. Daha önceden hazırlanmış şurup sıcak sıcak tatlının üzerine yavaş yavaş dökülür. Şurup dökülünce tatlı genişlemeye ve kabarmaya başlar. Ateşten alınır ; üzerine diğer bir tarafta hazırlanmış kalın kıvamlı şurup dökülür. Soğuyunca onar santimetrelik dilimlere kesilir , servis tabağına yerleştirilir.
Not:Yufkalar her tarafı ıslanacak şekilde fırça ile yağlanmalıdır.Badem serileceği zaman yağlanmamalıdır.
NEVZİNE
Malzeme:
1 kg. Un, 250 gr. Tereyağı veya margarin, 750 gr. Şeker, tuz.
Yapılışı:
Un , yağ , su ve kararınca tuz katılarak yoğrulur. Düzgün bir tepsiye elle iki parmak kalınlığında bastırarak döşenir ve kızgın bir fırında güzelce kızartılır. Kızarmış hamur fırından alınarak üzerine şeker şerbeti dökülür ve bakla dilimleri gibi kesilerek servis yapılır. Çok leziz bir yiyecektir , baklava gibi ağızda dağılır
KARADENİZ BÖLGESİ YEMEKLERİ
MERCİMEKLİ HAMUR AŞI
Malzeme:
1 su bardağı mercimek, 2 su bardağı kesme hamur, 1 limon, 2 kaşık margarin.
Yapılışı:
Mercimekle hamur pişirilir , üzerine kızdırılmış yağ dökülür ve limon sıkılır.
TOYGAR ÇORBASI
Malzeme:
1 su bardağı bütün yarma, 8 bardak et suyu, 500 gr. Yoğurt, 2 çorba kaşığı katı yağ, 1 yemek kaşığı nane.
Yapılışı:
Et suyunda pişirilen bütün yarmanın içerisine yaoğurt katılır.Kaynayıncaya kadar karıştırılır.Bilahare içerisine nane de ilave edilir.Üzerine kızdırılmış yağ dökülür.
KABAK MİLLESİ
Malzeme:
2 kg. kestane veya balkabağı, 250 gr. Şeker, ½ kg. Şeker, ½ kg. Zeytinyağı, 1.5 kg. Un, bir tutam kadar tuz.
Yapılışı:
Kabağın kabukları soyularak rendelenir. Bir parça tereyağı ile tencerede kavrulur , indirildikten sonra içerisine dövülmüş ceviz ve toz şeker ilave edilerek karıştırılır. Makarna hamurundan biraz daha yumuşak yoğrulmuş hamur hazırlanmış olur. Ufak bir portakal büyüklüğünde bezlere ayrılır , hamur tahtasında açılır. Tahminen 30 - 35 cm. çapında su böreği hamuru kalınlığında açılır. Hazırlanan iç , açılan hamurun yarısına serpilir , diğer yarısı puf böreği gibi üzerine kapatılır. Sonra diğer tarafı kızartılır. Üste gelen kızarmış taraf bir tavuk kanadı ile yağlanır, alt tarafı da kızarınca tepsiye alınır ve o kısım da yağlanır, bütün hamur bu şekilde yapıldıktan sonra kesilerek servis yapılır.
MANAT
Kestane veya karakabak kabuğu soyulduktan sonra avuç içi büyüklüğüne dilimlere ayrılır. Sonra iç kısımları kabın ateşe değen alt yüzüne gelmek üzere yanyana ve üst üste dizilir. Kıyılarına patates veya kelle mısır konarak pekaz su ile ocağa sürülür. Üstü örtülür , iyi pişinceye kadar ocakta kalır.Suyun konmasına sebep çıkan buğunun pişirmeyi temin etmesidir.
KAYTAN KEBABI
Malzeme:
½ kg. Yağsız koyun but veya böbrek yatağı, 1 baş soğan, 1 çay kaşığı karabiber, 2 tatlı kaşığı tuz, 1 çay kaşığı tarçın, 1 çay kaşığı yenibahar, 1 çay kaşığı dövülmüş karanfil, 1 çorba kaşığı tereyağ.
Yapılışı:
Önce tarçın , yenibahar ve dövülmüş karanfili , bir çorba kaşığı tereyağıyla iyice karıştırıp bir kenarda bekletin. But veya böbrek yatağından aldığınız etten , on santim uzunluğunda , baş parmak kalınlığında , uzun parçalar kesiniz. Bir baş soğanın suyunu tuzla karıştırıp etleri bu karışımla ovup , 4-5 saat bekletiniz. Etleri , dinlendikten sonra , şişlere uzunlamasına geçirin. Az harlı kömür ateşi veya elektrik ızgarasına şişleri diziniz. Önceden hazırladığınız yağlı baharat karışımını bir fırça veya tüyle etlerin üzerine sürünüz. Üç dakika sonra şişleri çevirip öteki yüzünü kızartınız. Öteki yüzünü iki dakika pişirmeniz kafi gelecektir. Etler yumuşayıp kızarınca , kurutmadan servis tabaklarına alınız. Soğan piyazı ve maydanoz yanında , sıcak sıcak ikram ediniz.
KURU MANTI
Çorum'un meşhur yemeklerinden biridir. Hamurdan yapılır , hamurun içine iki yumurta kırılarak yoğrulur.İ çine biraz yağ katılır , bazen süt ile de hamur yoğrulur. Kalın yufkalar halinde açılır. Bardak ağzı ile daire halinde kesilir. İçine maydanozlu kıyma konarak sekiz kulaklı şekilde bükülür, yağlanmış bir tepsiye dizilir, iki tarafı kızartılır. Üzerine sarmısaklı yoğurt dökülür.
CIZLAMA
Malzeme:
½ kg. Un, 3 Adet yumurta, 1 çay bardağı zeytinyağı, ceviz, 1 kg. Süt, 25 gr. Şeker.
Yapılışı:
Hamur lokma hamurundan sulu mayalanır. Mayası gelince yufka kadar ince olarak kızdırılmış ve yağlanmış saca kepçe ile dökülür. Altı ve üstü güzelce pişirilir. En az 20 yufka hazırlanır. Pişenler tepsiye konur. Her katının arasına dövülmüş ceviz serpilir ve böylece üst üste yığılan yufkalar küçük karelere kesilir. Üzerine kaynatılmış şekerli süt dökülür. Soğutularak yenir.
İÇANADOLU BÖLGESİ YEMEKLERİ